На 31-ви май през 1931 г. в Ню Йорк е открит

...
На 31-ви май през 1931 г. в Ню Йорк е открит
Коментари Харесай

Емпайър Стейт Билдинг е част от силуета на Ню Йорк

На 31-ви май през 1931 година в Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building), небостъргачът в жанр Ар деко на остров Манхатън. Разположен е в квартала Мидтаун, на Пето авеню №350, сред 33-та и 34-та улица. Открит на 1 май 1931 година, той има височина 381 м (443.2 м с радиоразпръскващата антената) и 102 етажа. Това е първата постройка в света с повече от 100 етажа. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата постройка в света. След разрушаването на Световния търговски център през 2001-а Емпайър Стейт Билдинг е най-високата постройка в града и третата в Америка след “Уилис Тауър ” и “Тръмп Интернешънъл Хотел енд Тауър ” в Чикаго. Сградата е наречена на Имперския щат (Empire State), едно от наименованията на щата Ню Йорк.

Емпайър Стейт Билдинг е значителен детайл от силуета на Ню Йорк и е считана за един от най-известните знаци на града. На 86-я етаж на постройката е ситуирана публично налична наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен аспект към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специфичен метод по избрани мотиви, като Деня на независимостта или Нюйоркския маратон.

Една от най-известните появи на постройката е във кино лентата “Кинг Конг ” от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, пробвайки се да избяга от своите преследвачи. През идващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в голям брой кинофилми и телевизионни сериали с деяние, разрастващо се в Ню Йорк, като “Как се срещнах с майка ви ”, “Приятели ”, “Сексът и градът ” или “Клюкарката ”.

През 1929 година е учредена компанията “Емпайър Стейт Инкорпорейтед ”, чиято цел е построяването на нова административна постройка на мястото на остарелия хотел “Уолдорф-Астория ”. Основен участник в нея е Джон Джейкъб Раскоб, заемал преди този момент управителни постове в “Дюпон ” и “Дженеръл Мотърс ” и една от водещите фигури в националната организация на Демократическата партия.

Проектирането на постройката е предоставено на архитектурното бюро “Шрейв, Ламб и Хармън ”. Водещият проектант на плана Уилям Ламб разказва условията на вложителя по този начин: “Заданието съдържаше няколко реда: закрепен бюджет, не повече от 8.50 метра сред прозорците и коридорите и колкото може повече етажи. Фасада от варовик и дата на довеждане докрай на работите 1 май 1931 година, което означаваше година и половина от началото на проектирането. ” Проектът е приключен единствено за две седмици, като е въодушевен от Рейнълдс Билдинг в Уинстън-Сейлъм, също план на Шрейв, Ламб и Хармън, и от Карю Тауър в Синсинати на архитекта Уолтър Алшлагер.

Изкопните работи за градежа на Емпайър Стейт Билдинг стартират на 22 януари 1930-а, а осъществяването на първите структури – на 17 март. Броят на хората, работещи по едно и също време на градежа, доближава до 4000 души, като доста от тях са европейски имигранти и индианци мохок. От времето на строителството са останали голям брой впечатляващи фотоси на монтажниците, сглобяващи детайли на стоманената структура на стотици метри височина, постоянно без никаква защитна екипировка. По публични данни на обекта умират петима служащи, само че нито един от тях по време на монтажа на скелета, който на пръв взор наподобява най-рисковата активност. Зидарските работи стартират през юни и за приключени на 13 ноември 1930 година. Средната скорост на строителството е четири и половина етажа седмично.

На 17 септември 1930 година ръководителят на плана Алфред Смит слага символичния главен камък на постройката със сребърна плоча пред аудитория от 5 хиляди души. Сградата е публично открита на 1 май идната година на специфична гала, като осветлението е запалено персонално от президента на Съединените щати Хърбърт Хувър посредством натискане на бутон в столицата Вашингтон.

Строителството продължава една година и четиридесет и пет дни или общо 410 дни, в това число почивните, като в последна сметка постройката е приключена преди крайния период. Първоначалният бюджет на плана, в това число цената на терена, е 40 948 900 $, само че дефлацията, провокирана от Голямата меланхолия, понижава номиналната му стойност до 24 718 000 $.

Емпайър Стейт билдинг държи върха по височина в града в продължение на 41 години, до момента в който Двете кули на Световния търговски център го изместват от водачеството. След удара против Двете кули на 11 септември 2001 година Емпайър Стейт билдинг отново е най-високата постройка в Ню Йорк. В строителството на небостъргача са вложени 330 000 кв. м бетон. Сградата има 6500 прозореца и 73 асансьора.

От Емпайър Стейт билдинг може да се види 360° панорамен аспект на Ню Йорк.

 

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР